Vegan Jamaican Bananabread

Vegan bananenbrood op de wijze van Het Smaakfabriekje
Dit weekend op mijn vrije zaterdag helaas geen Indian Summer maar degelijk Nederlands herfstweer. De walnoten beginnen zelfs al te vallen van de boom, en het is pas half september. Dat spoorde me aan om het laatste restje walnoten van vorig jaar op te maken, en het toeval wilde dat er 4 heuuule rijpe bananen in de fruitschaal lagen, dus dacht ik gelijk: bananenbrood! En dan wel een eigen variant verzinnen gebaseerd op allerlei receptjes die ik wel eens geprobeerd heb. Verzót op Jamaican Bananabread, met veel suiker en veel eieren :). Regelmatig vegan varianten met minder suiker gemaakt, maar die vind ik beslist niet allemaal even lekker :). Hieronder het recept met the best of both worlds, bomvol smaak en smeuïg, zónder eieren en minder suiker :). Mijn versie, het vegan Jamaican Bananabread!

Ingrediënten:
* 340 gram havermeel (door havermout in keukenmachine tot meel te malen)
* 1 theelepel bakpoeder
* snufje zout
* 3 eetlepels kokosbloesemsuiker of palmsuiker (in vegan recepten lees ik vaak 5 Medjool dadels als alternatief, nog niet geprobeerd)
* 3 eetlepel kokosrasp

* 4 rijpe bananen
* 2 el kokosolie (plus 1/2 el om in te vetten)
* 125 ml amandelmelk (of andere plantaardige melk)

* 1 theelepel baking soda
* scheutje (ongeveer 1/2 eetlepel) appelciderazijn

Specerijen:
* 1/2 theelepel kruidnagelpoeder
* 1/2 theelepel piment
* 1 theelepel gemberpoeder
* 1 theelepel kaneel
NB: specerijen kunnen ook vervangen worden door 3 theelepels koekkruiden

Vulling:
* 100 gr walnoten, grof gehakt (of een mix van bijvoorbeeld walnoten, pecannoten, paranoten, amandelen)
* 3 eetlepels rozijnen
* 3 schijven gedroogde ananas in stukjes  gehakt ter grootte van een rozijn (kan me voorstellen dat je die niet in je voorraadkast hebt liggen, daarom als alternatief, is het te vervangen door andere friszure vruchten zoals frambozen of bramen)
* 100 gr (bevroren) blauwe bessen

Zo maak je het:
Zet eerst de oven aan en verwarm deze voor op 180 graden.
Doe een halve eetlepel olie op een velletje keukenpapier en vet het cakeblik hiermee in.
Meng eerst de droge ingrediënten (meel, bakpoeder, zout, suiker, kokosrasp) in een kom. Voor het vleugje Jamaica voeg je nu ook de specerijen toe en vermeng dit gelijkmatig met de rest van de droge ingrediënten.

Pureer nu de bananen met de kokosolie en de amandelmelk in de blender. Giet dit mengsel bij de droge ingrediënten in de kom en vermeng met een stevige garde (ik gebruikte deze) of pollepel tot een homogene massa. Strooi de baking soda over het beslag en doe er de appelazijn bij en roer goed door het beslag. Schep de noten en het fruit erdoor.

Stort de mix in het bakblik, strijk een beetje glad en bak ongeveer 50 – 55  minuten. Om te controleren of je brood gaar is, prik je op enkele plekken een sateprikker in het brood. Wanneer de prikker schoon er uit komt is je brood gaar. Zo niet, zet het nog 5 minuutjes terug in de oven en controleer opnieuw. Laat het brood afkoelen in het blik. In plakjes gesneden in de vriezer blijft het ongeveer 3 maanden goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *