Pumpkin pie

Gisteren de wintercouscous van Yotam Ottolenghi gemaakt (aanrader!) en omdat ik daar geen hele flespompoen voor nodig had,  vandaag een pompoentaart van de andere helft gemaakt.

Het is niet eens zo heel veel werk, maar je moet er wel een middag voor thuis zijn omdat je zo nu en dan weer even iets moet doen.

Wat heb je nodig:

Korstdeeg:
170 gr bloem
snufje zout
1 el suiker
115 gr roomboter
3 eetlepels ijskoud water (ongeveer)

De vulling:
700 gr pompoen in blokjes
85 gr suiker
1/2 theelepel piment
snufje kruidnagelpoeder
1/2 theelepel kaneel
1 theelepel gemberpoeder
3 biologische scharreleieren
150 ml slagroom of volle romige melk
nootmuskaat

Walnotencrème:
crème fraîche
(vanille)suiker
gehakte walnoten.

Stoof de pompoenblokjes met een eetlepel water zachtjes gaar in ongeveer 30 minuten.

Zeef de bloem in een kom en meng met zout en suiker. Snijd de boter met twee messen door de bloem in blokjes, zo groot als erwtjes ongeveer. Verkruimel de bloem en boter tussen duim en vingers nog ietsjes fijner (niet zo fijn als broodkruim, dan wordt het deeg te vast) en laat het vanaf een hoogte in de kom vallen, als sneeuw, zodat er zoveel mogelijk lucht in de bloem komt. Voeg dan het water toe en maak met de twee messen er een min of meer samenhangend deeg van. Vorm het snel (zodat het deeg koel blijft) met je handen tot een bal, dek af met huishoudfolie en laat 20 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 220C.

Vet een taartvorm in (de mijne was 24 cm) en rol het deeg tot een ronde lap en bekleed de taartvorm hiermee. Ik rolde het deeg uit op de folie waarmee ik het deeg had afgedekt, je kunt dan eenvoudig de lap deeg in de vorm leggen (plastic aan de bovenkant), lichtjes aandrukken en de folie er af trekken. Prik gaatjes in het deeg met een vork, leg er een stuk bakpapier en blindbakvulling op. Bak ongeveer 12 minuten. Haal de blindbakvulling en het papier er af en bak nog een paar minuutjes totdat het deeg niet meer glazig is.

Draai de oventemperatuur op 190C.

Pureer de pompoen met de rest van de ingrediënten in een keukenmachine (of met een staafmixer) tot een gladde massa. Schenk op de taartbodem, rasp er wat nootmuskaat over en bak in ongeveer 1 uur gaar.

Laat afkoelen en serveer met een toef walnotencrème.

Pompoentaart Het Smaakfabriekje

Walnotencreme Het Sammkfabriekje